Categorie├źn
Voor coaches Voor ouders

Zomerstop 2023: tips voor ouders en coaches

Gun ouders, kids en jezelf wat rust tijden de zomerstop. In dit artikel lees je hoe je lekker bezig blijft tijdens een zomerstop.

De zomerstop vind plaats tijdens de “grote vakantie”. Er worden vanuit de KNBSB geen wedstrijden gepland. Soms is er nog wel een wedstrijd in een weekend die aan het begin of aan het einde van de vakantie aansluit. Probeer daar maar eens genoeg spelers voor te vinden!

Tijdens het schrijven van dit bericht bevinden we ons halverwege een zomerstop. Een mooi moment op om alle tips en tricks op een rijtje te zetten.

Gun ouders, kids en jezelf wat rust

Hoe enthousiast en fanatiek ook, het is goed om af en toe even wat rust te nemen. Wij wilde dit jaar wel door blijven trainen bijvoorbeeld, omdat dit ook kon met onze coaching staff bezetting. Alle spelers die wilde komen waren welkom, want juist in de zomer is het heerlijk op het veld, toch? En de kids gaan toch niet alle zes weken op vakantie? In de praktijk bleek al snel dat we wel heel erg weinig kids op een training konden verwachten. Gebrek aan motivatie? Nee hoor! Veel waren op vakantie, een jeugdkamp, uit logeren of een dagje op pad. Kids tegenwoordig hebben van de 6 weken vakantie bijna elke dag wel activiteiten. Daarnaast zijn er ook kids met gescheiden ouders, deze kids gaan soms de ene helft met papa op vakantie en de andere helft met mama. En wat bleek? Het eigen thuisfront vond het ook maar raar als we zouden doortrainen:

Ja, jij bent aan het werk die woensdag, maar als ik met de kids op het strand lig, ga ik, op mijn vrije dag, echt niet op de klok letten omdat we vroeg naar huis moeten omdat jij zonodig wilt doortrainen…

Aldus de eerlijke reactie van Reinier’s vrouw

En gelijk had ze. Gun iedereen de tijd om zijn- of haar ding te doen. Het ligt niet aan jou coach ­čśë

Zomer jeugdkamp

Een week lang bezig zijn met je favoriete sport en nieuwe vriendjes maken. Sign me up! We merken dat afgelopen jaren er in de zomervakantie steeds vaker jeugd honk- en softbal kampen georganiseerd worden. Google, vraag om je heen of kijk op enkele facebook groepen en je komt ze wel tegen. Als coach is het ook leuk om dit mede te delen aan je kids en hun ouders natuurlijk. Stimuleer het, ook om misschien samen er heen te gaan. Het is toch iets minder spannend als je weet dat er ook iemand van je eigen team ook heen gaat. De kosten, die zijn er, maar ze vallen mee als je het vergelijkt met een paardenkamp of zeilkamp voor zover wij het hebben kunnen zien. Het zal een fantastische ervaring voor ze zijn en qua sport zullen ze erop vooruit gaan.

Als de KNBSB meeleest: een pagina op jullie website rond april/mei met alle initiatieven uit Nederland omtrend deze jeugd activiteiten in de zomer zou enorm helpen! Iets dat ouders makkelijk kunnen overtuigen en coaches kunnen delen.

Blijf lekker bezig

Als coach is het verstandig om de kids duidelijkheid te geven wanneer je elkaar weer ziet. Daarnaast kun je ze ook wat meegeven om te doen tijdens de vakantie. Geef ze bijvoorbeeld allemaal een (oude) bal mee. Schrijf er iets leuks op en geef ze als opdracht mee ervoor te zorgen dat ze hun bal en handschoen meenemen als ze op vakantie gaan. “Probeer maar zo veel te oefenen dat je na de vakantie, als je de bal weer terug in de tas doet, je de tekst niet meer kan lezen”.

Ook de ouders hebben soms alleen even een extra zetje nodig om er over na te denken dat naast badminton op de camping ook overgooien, of zelfs een kleine wedstrijd, tot de opties behoord.

Extra gratis tip: heb je nog oude handschoenen liggen, neem ze mee! Daarmee is het leuker en makkelijker om vriendjes op de camping (of in de buurt zelfs) mee te maken. Heb je die oude handschoen nog nodig na die leuke week, overweeg hem dan als cadeautje mee te geven en misschien heb je wel weer iemand enthousiast gemaakt voor de mooie sport. ├ën zo’n cadeau is toch een mooi aandenken. Schrijf je naam er nog even op!

Neem de tijd

In de drukte van de normale weken kom je soms niet aan alles toe. Heb je een beetje extra tijd?

Voor coaches

 • Check je spullen. Tijd om even de riempjes van het catcher pak te controleren. Tape van de knuppels nog ok?
 • Hoe staan we er voor qua leden? Nieuwe aanwas tussentijds erbij? Klopt het aantal spullen nog wel? En die powerhitter, moeten we niet een extra knuppeltje erbij bestellen?
 • Heb je de ouder ge├»nformeerd over de wedstrijden die er aan komen?
 • Scorebord en papieren op orde?
 • “Wanneer gaat de eerste training weer starten?” Wees de ouders voor op deze legitieme vraag en je bent een pro in onze ogen.
 • De 2de helft van dit seizoen is weer een mooi moment om wat zaken op orde te krijgen. Plan die ouder meeting, maak een manifesto of leg de kledingvoorschriften nogmaals uit. De kracht van herhaling werkt.
 • Deel deze pagina in de groepsapp ­čśë

Voor ouders

 • Mooi moment om de familie agenda glad te trekken met nieuwe trainingen en wedstrijden.
 • Kleding, alles nog in orde. Tok nodig?
 • Stickers op de helm? Spullen gelabeld?
 • Handschoen en bal mee op vakantie?
 • Misschien ook eens leuk om met die andere ouder en kids eens af te spreken in het park, picknick, bbq? Vergeet de handschoen en bal niet!
 • Het is handschoen onderhoud tijd!

Luister tijdens de zomerstop naar onze podcast!

Leuk artikeltje? Heb je er iets aan gehad? Luister (juist!) op vakantie naar de podcast voor meer leuke verhalen en tips.

Geef een reactie