Categorieƫn
Voor ouders

Zo bereid je je thuis voor op een training of wedstrijd.

In dit artikel gaan we in op wat basis benodigdheden en voorbereidingen op een wedstrijd of training. Ze zijn logisch, maar soms vergeet je toch iets. Met deze reminder niet meer šŸ˜‰

Voorbereiden: We weten het wel, maar hoe dan?

Een goede voorbereiding op een training of wedstrijd begint thuis. Maar… een flink aantal keer hebben we het al meegemaakt dat dit toch te wensen over laat. En dat komt in vele vormen:

Een kind dat voor zich uitstaart tijdens de warming up, dromerig rondkijkt en zich afvraagt: “Huh, net zat ik nog achter een schermpje op de bank en nu sta ik ineens hier op een veld?”.

Of kids die met een liga in de mond en met drinken in de hand komen aanrennen.

Of gewoon kids die (vaak) te laat zijn. Of zijn dat de ouders? Ook al is het net elke keer een klein aantal minuten.
Of sterker nog, het gebeurt soms dat we ook op het veld staan en we ouders moeten bellen of ze Ć¼berhaupt nog naar het veld komen voor de wedstrijd die ineens op een zaterdag ipv een zondag staat gepland.

“Huh, net zat ik nog achter een schermpje op de bank”

Aldus een vrolijke jongen van de honkbal pupillen U12

En laten we ook even redelijk zijn naar elkaar van coached ouder naar ouder, het is ook allemaal niet zo makkelijk om alles volledig netjes en goed voorbereid te managen. Het vergt best wat moeite en geduld om met volle aandacht een voorbereiding te treffen en ergens precies op tijd te komen. Er zijn namelijk mega veel variabelen en blokkades die je plannetjes in de weg zitten. In dit bericht neem ik je mee in hoe het zou kunnen werken en wat we als coach verwachten (hopen) dat er thuis gebeurt.

Waarom eigelijk een voorbereiding?

Kids hebben een iets minder snel werkend brein dan volwassenen en het aanpassingsvermogen in situaties duurt even. Zeker met kinderen die houden van structuur of daar gebaad bij zijn werkt dit op deze manier.

We zien ook dat de wedstrijden op jonge leeftijd al aardig wat impact heeft op de kids en het is daarom ook belangrijk om ze voor te bereiden op de wedstrijd om dit relaxed en volverzekerd aan te vliegen.

Het is ook allemaal niet niks, sta je dan, volledig in de picture.

Do’s

 • Dag van te voren spullen pakken.
 • Spullen zelf laten inpakken met checklist, eigen verantwoordelijkheid motiveren.
 • Water of eten ook zelf laten inpakken.
 • Controleren of alles mee is, compliment wanneer dit kan.
 • Tijden tijdig communiceren.
 • Op tijd vertrekken, rekening houden met rode stoplichten.
 • Spullen zo veel mogelijk labelen. Helpt ook als je meerder kids in huis hebben die sporten.
 • Zorg dat deze voorbereiding een vast ritme heeft. Een ritme zorgt ervoor dat je minder hoeft na te denken en dat gaat meestal sneller. Vergelijk het met de vaatwasser uitruimen.
 • Controleer zo nu en dan of de schoenen nog passen.

Don’ts

 • Zelf stressen om op tijd te komen.
 • Spullen vergeten te controleren.
 • Volledige maaltijd vlak voor de training of wedstrijd geven.
 • Snoep of koek meegeven. Is niet nodig en zorgt voor te veel afleiding.
 • Kleding nog in de was hebben.
 • Geen vaste plek voor tas met spullen.

Zelf nog tips of tricks? Aanvulling die werken, of juist niet? Laat het ons weten met een reactie hieronder, dan vullen we dit bericht graag aan.

2 reacties op “Zo bereid je je thuis voor op een training of wedstrijd.”

Hi Reinier,
Cool en handig dit platform!

Gewenst: Graag een lijstje met spullen die ingepakt moeten worden.

Vraag: Doe je de cup thuis al in (je slidingbroek) of in de dug out/kleedkamer/op het veld?

Vraag: Moet je tijdens de training ook clubkleding aan of mag je ook in andere kleding trainen? Scheelt mij als ouder “wasstress”.

Vraag: Wat is (zijn) de consequentie(s) als een kind/pupil te laat komt op de training of voor een wedstrijd? Asking for a friend šŸ¤—

Zonnige groet, Salvina

Hoi Salvina, we hebben de vragen voorgelegd aan onze podcast gast Sandra Gouverneur.

– Antwoord: Maak een lijstje met spullen samen met je kind, daar leert hij/zij het meest van. Daarnaast gaan we inderdaad wat delen op de website, goed idee!

– Antwoord: Dugout, meer info luister de podcast.

– Antwoord: Kleding maakt tijdens training niet uit, maar je moet alles kunnen doen wat je ook in de wedstrijd moet doen. Geen excuses. Extra tip in de podcast.

– Antwoord: Te laat bij kids, dan kunnen ze er zelf vaak niets aan doen, geen straf. Op het moment dat ze ouder worden, beginnen ze op de bank. Is wel van te voren samen afgesproken in het seizoen.

Geef een reactie