Categorieën
Voor coaches Voor ouders

Multisportdeelname voor jonge atleten, doen?

Leer hoe diverse sporten bijdragen aan atletische, neuromusculaire, en mentale ontwikkeling, het ontdekken van nieuwe interesses, het verminderen van uitputting en het bevorderen van plezier in sport.

Als het gaat om onze kinderen, willen we het beste voor hen, vooral als ze gepassioneerd zijn over een sport. Onze neiging om hen te helpen bereikt echter soms het tegenovergestelde van wat we beogen. Het idee dat meer altijd beter is, leidt vaak tot een misvatting in de sportwereld, vooral bij jonge atleten. Vroegtijdige specialisatie in één sport is een veelbesproken onderwerp en het is cruciaal dat ouders en coaches de juiste richting kiezen in de sportontwikkeling van hun kinderen.

Een verklaring van de American Orthopaedic Society for Sports Medicine stelt dat vroege specialisatie geen vereiste is voor succes in sport. Tony Gentilcore’s artikel benadrukt waarom ouders twee keer moeten nadenken voordat ze multisportdeelname uitsluiten. De negatieve effecten van vroege specialisatie zijn goed gedocumenteerd, maar laten we eens kijken naar enkele voordelen van het beoefenen van meerdere sporten:

1. Betere algemene atletische ontwikkeling
De beste atleten zijn krachtig, snel en wendbaar. Om deze kwaliteiten te ontwikkelen, moeten jonge atleten op veel verschillende manieren bewegen. Focus op één sport beperkt de algehele spierontwikkeling. De atletische eisen van één sport kunnen overgedragen worden naar andere sporten. Vaardigheidsontwikkeling is in de vroege stadia niet zo belangrijk als atletische ontwikkeling.

2. Verbeterde neuromusculaire efficiëntie en coördinatie
Op jonge leeftijd is het centrale zenuwstelsel als een spons. Het is klaar om snel nieuwe bewegingspatronen te leren en op te nemen. Naarmate we ouder worden, wordt het moeilijker om vaardigheden te leren die ontwikkeld zijn tijdens deelname aan meerdere sporten. Hoe comfortabeler we worden met het bewegen van ons lichaam op meerdere manieren, hoe efficiënter we zullen zijn in het uitvoeren van taken.

3. Mentale weerbaarheid
Het is de menselijke natuur om de weg van de minste weerstand te kiezen. We doen waar we goed in zijn. Echter, het vermijden van wat we uitdagend vinden, leidt niet tot ontwikkeling en succes in het leven. Je kunt de beste quarterback zijn, maar je kunt worstelen met tennis. De tijd nemen om te verbeteren in een sport die je moeilijk vindt, zal je een gevoel van voldoening geven en je belangrijke levenslessen leren.

4. Kans om nieuwe interesses te ontdekken
Je weet het nooit tot je het probeert! Deze uitspraak geldt ook voor sporten. Je kleine hockey speler kan verrast zijn om te ontdekken dat hij van honkbal houdt als hij het een kans geeft.

5. Verminderde kans op uitputting
Er is een goede kans dat je jonge atleet zich verveelt met het jarenlang beoefenen van één sport. Kinderen verlangen naar nieuwe ervaringen en variëteit. Ze actief houden in een verscheidenheid aan sporten zal ze gemotiveerd houden.

6. Plezier!
Dit is het belangrijkste voordeel van deelname aan meerdere sporten. Vergeet nooit waarom we in de eerste plaats sporten. We willen dat onze kinderen met hun vrienden spelen, nieuwe relaties ontwikkelen en een gezonde levensstijl leiden.

Geef een reactie