Categorieën
Materiaal advies Voor ouders

6 tips voor het onderhouden van een handschoen

Hou je (nieuwe) handschoen mooi en netjes en je kunt hem waarschijnlijk jaren gebruiken. In dit artikel lees je hoe.

Wanneer je een leren handschoen hebt aangeschaft vergt dit zo nu en dan wat onderhoudt. In dit artikel geven we enkele tips om de handschoen mooi en bruikbaar te houden.

  1. Haal hem uit de tas.

    Haal de handschoen uit de tas tijdens de zomer- en winterstop. Dit voorkomt problemen met schimmel. Als je handschoen elke week gebruikt wordt dan heeft hij genoeg mogelijkheden om te ademen. Maar als je een natte handschoen weken in een tas laat zitten is dat niet bevorderlijk voor het leer, en er ontstaan nare luchtjes. Dit is eenvoudig te voorkomen.

    Als de handschoen vies is geworden kun je hem met een doek en water schoonmaken en gewoon laten drogen aan de lucht. Gravel of kalk (van de lijnen) kunnen het leer iets laten uitdrogen, vandaar.

  2. Draag een slaghandschoentje

    Het dragen van een slaghandschoentje zorgt ervoor dat er minder zweet in de handschoen terrecht komt. Zweet is natuurlijk vocht maar bevat ook zuren. Twee dingen die niet lekker samen gaan met leer, vandaar deze tip. Maar laten we ook eerlijk zijn, het verplaatst het probleem wel naar het slaghandschoentje. De kosten van een slaghandschoentje zijn echter minder dan die van de handschoen, dus wel het noemen waard.

  3. Berg hem op met een bal erin.

    Pak een bal, doe hem in je handschoen en berg de handschoen op. Wanneer je een elastiek of een tasje gebruikt om zo je handschoen op te bergen in je tas zorg je ervoor dat de handschoen zijn gewenste vorm houdt. Easy, peasy 😉

  4. Behandel het leer

    Het leer van de handschoen kan heel wat hebben gelukkig, maar we weten uit eigen ervaring dat het behandelen ervan een positief effect kan hebben op de levensduur van de handschoen. Je hebt speciale handschoenolie, het hoofdingrediënt van deze olie is lijnzaadolie. Het gebruik van deze olie zorgt ervoor dat het leer niet uitdroogt. Vet de handschoen niet teveel in, twee keer per jaar is de max. Lijnzaadolie of andere soorten oliën zorgen er ook voor dat de poriën van het leer verzadigd raken en daardoor de handschoen minder snel droogt. Handschoenolie of wax (zoals het ook soms henoemd wordt) is zo gemaakt zodat het geen kwaad kan als je iets te veel gebruikt. Gebruik je lijnzaadolie, doe het dus niet te veel en niet te vaak. Laat de handschoen ook minimaal 24 uur na een beurt drogen. Klusje voor in de zomerstop?

    Extra tip: Gebruik een doek om hem in te oliën, anders gebruik je al snel te veel olie. Het inoliën kan een extra reden zijn om de handschoen soepeler te maken indien hij iets te stijf is en niet lekker dicht gaat.

  5. Reparatieset is handig

    In principe heeft niet iedere speler een eigen handschoenreparatieset nodig. Dat zou iets overdreven zijn. Maar als er 2 a 3 spelers per team een setje mee heeft kan dit soms van pas komen. Zeker bij een toernooi bijvoorbeeld.
    Een setje bestaat voornamelijk uit:
    – Een of meerdere (kleuren) leren veters die als vervanging kunnen gelden mocht er een veter in de handschoen breken.
    – Een naald. Speciale naald om de dikke veter mee door de handschoen te rijgen.
    – Een kniptangetje. De nieuwe veter is altijd te lang en kan hiermee ingekort worden.

  6. Doe dit samen

    Als ouder ben je soms geneigd om alles voor je kind op te lossen. Ook het onderhoud van de handschoen. Daarnaast gaat het ook vaak sneller als je het klusje zelf even doet. Toch zouden we jullie als ouders willen uitdagen om het onderhoud van een handschoen samen of alleen door het kind te laten doen. Er kan op zich niets mis gaan en we kunnen ze op deze manier een stukje eigen verantwoordelijkheid bijbrengen. Maak het leuk en niet al te ingewikkeld, gewoon na het eten even 10 minuten aandacht, 4 keer per jaar bijvoorbeeld. Zet het desnoods even in de agenda.

Geen tip! Doe dit niet!

Op sommige plekken online vindt je advies over het stugger maken van een handschoen. Soms is dat lekker als het een slappe flap is geworden. Maar let op! Leg je handschoen nooit in een magnetron of oven! De warmte zorgt voor nadelige effecten op het leer. Je maakt de handschoen stuk. Dit geldt ook voor het stomen.

Geef een reactie