“Welke handschoen moet ik aanschaffen?” Deze logische vraag krijgen we als coaches vaak als een kind net start van de ouders. Wat zijn dan de beste keuzes die je kunt maken? Het zijn er nogal een aantal. #keuzestress
Je kunt de volgende vragen stellen bij het overwegen wat voor soort handschoen je nodig hebbenom:
- Hoeveel geld wil- of kun je uitgeven?
- Hoe zeker is het, dat je kind deze sport blijft beoefenen?
- Wat voor maat handschoen is er nodig?
- Is er een verschil tussen een linkshandige en rechtshandige handschoen? Spoiler: Ja!
- Welke kleur(en) moet ik kiezen?
- Merk, is dit belangrijk?
- Waar haal ik de handschoen?
- Moet er gepast worden?
- Is de handschoen direct klaar om mee te spelen?
- Is er onderhoud nodig?
- Is er verschil tussen een honk- of softbal handschoen?
In dit artikel geven we op al deze vragen antwoord.
Uit eigen ervaring
Reinier: “Mijn dochter speelt softbal, mijn zoon honkbalt. Ze zijn 3 jaar geleden gestart bij de beeball. Dat was even uitproberen, dus we hebben besloten niet direct te gaan voor tweemaal een nieuwe merkhandschoen. We hebben twee handschoentjes bij de Decathlon gehaald. Dit zijn inmiddels reservehandschoenen want ze zijn ingeruild voor betere handschoenen. Bij de eerste training met hun nieuwe handschoenen vingen ze 50% meer ballen. Niet te geloven wat een verschil, geen ballen die er meer uit vielen of het wegtikken van de bal, het leek wel bijna helemaal opgelost.”
Daarbij vult Reinier aan: “Ik denk dat we op zich een goede keuze gemaakt hebben, misschien nog beter was geweest om te starten met 2 x 2dehands handschoenen”.
Had Reinier meteen merkhandschoenen moeten kopen? Nou, met een oneindige hoeveelheid geld wel, maar ja. 2 x €80,- = €160,- terwijl je niet zeker weet of ze de sport wel leuk vinden is een beetje overdreven misschien.
Wat kost een honkbal of softbal handschoen?
Een kinderhandschoen (beeball) van een merk kost tussen de 35 en 100 euro. Maten tussen de 10 of 11,5 inch. Goedkopere alternatieve rond de 15 euro. Tweedehands handschoenen zijn ook een optie natuurlijk.
Een links- of rechtshandige handschoen
De vormen van de handschoenen verschillen, net als dat je handen dat doen. Logisch, maar je moet het wel even weten. Linkshandige handschoenen zitten aan je rechterhand en zijn iets schaarser. Dat betekent dat je in de winkel misschien even wat minder keus hebt.
Op onderstaande foto staan twee Decathlon handschoentjes, maat 9,5inch. Geen echt leer en erg stijf.
Is er een verschil tussen een honkbalhandschoen en softbalhandschoen?
Jazeker! Dat komt met name door de bal, deze verschilt van formaat waardoor het vanggedeelte (de pocket) bij een softbalhandschoen groter is. Besluit je als ouder te gaan voor een beeball handschoentje, dan heb je hier geen keuze in. Gelukkig speelt de beeball met een kleine zachte bal en maakt dit ook niet uit. Gaan de kids naar de pupillen, dan is het wel handig om hier op te gaan letten.
Moet ik rekening houden met de speelpositie en type handschoen?
Nee, wij zijn van mening dat kids op veel verschillende plekken zouden moeten spelen en hun favoriete positie nog moeten ontdekken. Het heeft dan ook nog geen zin om een grotere outfieldershandschoen of speciale pitcher handschoen te kopen. Wist je trouwens wat er uniek is aan een pitcher handschoen? Deze moet helemaal dicht zijn zodat de bal tijdens (en voorafgaande aan) het werpen niet gespot kan worden door de tegenstanders, vet hè.
Welke handschoenmaat heb ik nodig?
De maten zijn in inches en je hebt keuzes uit, 10, 10.5, 11, 11.5, 12, 12.5 etc. Mogelijk heeft de sportclub enkele reserve handschoenen liggen die gepast kunnen worden, maar je zou ook teamgenootjes kunnen vragen even te passen. Dat geeft een richting. Toch is het net als bij andere soorten kleding handig om te passen want het ene merk valt kleiner dan het andere. Daarnaast zit er in sommige handschoenen ook een soort van bondlaagje waardoor het weer anders aanvoelt.
Dus stel, je past een handschoen van een teamgenootje die perfect past dan zou je die perfect online kunnen kopen. In alle andere gevallen, voorkom een miskoop, ga passen. Comfort is key.
Materiaal en kleur keuzes
Leer, dat is het beste. Goedkopere handschoenen zijn soms gemaakt van Sky (nepleer). Een leren handschoen is te vormen, stugger of soepeler te maken. Leren handschoenen zijn duurder.
De kleur is voor veel kids ook belangrijk. Inmiddels zijn niet alle handschoenen alleen maar bruin zoals vroeger, maar kun je ze in vele kleuren en patronen aanschaffen. Een vel roze handschoen? Doen! Als dat je ding is. Wil je iets veiligere keuze maken? Kies dan een handschoen die past bij de clubkleuren of eentje die neutraal is (zwart of toch die oude vertrouwde bruine handschoen).
Merken
Wilson, Rawlings, Mizuno, Easton, Franklin, Louisville, Teammate, Boombah… deze merken vind je vooral in de Nederlandse winkels. Met name de eerste 5 zijn wereldmerken en als je in de Amerikaanse webshops gaat kijken vind je nog veel meer merken terug. Wij adviseren om te gaan passen, en dan pas een merk te kiezen. Want al deze merken hebben zich al jaren lang bewezen en zijn prima. Stel je gaat passen, en je kleur zit er niet tussen, of je wilt toch net wat anders vraag dan aan de winkel of ze hem voor je kunnen bestellen.
Online aankopen in de buitenlandse webshops hebben we geen goede ervaringen mee, lees: veel gedoe met extra doane kosten en onduidelijke levertijden van soms wel maanden.
Maatwerk handschoen
Het is ook mogelijk om een maatwerkhandschoen aan te schaffen maar we zien dit nooit gebeuren bij de jeugd. Handen groeien te snel, zonde van het geld, de moeite en de tijd. Maar, het is later wel een mooi aandenken aan de muur als ze in de MLB spelen natuurlijk 🙂 . Nee, de markt is hier te klein voor om er een business omheen te bouwen. Zoek je een volwassene maatwerk handschoen? Neem contact op. We know places.
Winkels in Nederland
Er zijn maar een paar winkels in Nederland waar je heen kunt om handschoenen te passen. Kijk op de websites van de volgende webshops naar de openingstijden:
Protip: bel van tevoren even of ze wel open zijn en of ze wel genoeg op voorraad hebben. Soms komt er een week later ineens een hele levering. Dat weekje wachten is dan wel de moeite aangezien er dan nieuwere modellen aangeleverd worden en soms de oudere modellen dan iets goedkoper weggaan.
Label de handschoen
Heb je eenmaal een handschoen gekozen, label hem! Doen, meteen. Lees hier waarom labelen van spullen een must is!
Onderhouden van de handschoen
Het is zover, er is een nieuwe handschoen aangeschaft. Nice! Wil je dat de handschoen netjes blijft, z’n vorm behoudt en lang mee gaat? Ja natuurlijk! Lees hier hoe je een handschoen kan onderhouden.
Iets gemist of heb je een tip?
We proberen in dit artikel zo volledig mogelijk te zijn, met als doel ouders te helpen. En om coaches een handvat te bieden. Daar bij deze een vraag terug aan jou als lezer: heb je iets gemist of heb je een tip? Laat het ons hieronder weten en we passen dit artikel aan. Bedankt!