Veel ouders van sportende kinderen nemen de atletische carrière van hun kind serieus en soms zelfs iets té serieus.
De meeste kinderen beginnen rond hun vijfde of zesde levensjaar aan een georganiseerde sport zoals voetbal, handbal, softbal of honkbal. Tegen de tijd dat ze de pubertijd bereiken spenderen ze wekelijks uren aan het spel en rijden ze soms het hele land door voor wedstrijden, toernooien of zelfs try-outs.
Terwijl veel ouders geloven dat deze route voor hun kind dé manier is om een prof te worden met voetbal, of zelfs in de MLB te komen, is niets minder waar. Het risico voor een sportieve burnout ligt op de loer en wordt door ouders soms zelfs vergroot. Met een burnout zie je dat de jonge atleet tegen fysieke en mentale barrières en uitputting aanloopt, met als gevolg dat ze alles moeten loslaten wat is opgebouwd. Het is niet overdreven om te zeggen dat het ontbreken van plezier en het té serieus nemen van de jeugdsport de hoofdreden is dat dit gebeurd. Uit onderzoek van het Amerikaanse ‘National Alliance of Youth Sports‘ blijkt dat 70% van de kids rond hun dertiende aangeven dat “not having fun anymore” de grootste reden was om te stoppen. Zonde dus!
Gemiste kans: als kids stoppen met hun sport voor of tijdens de middelbare schoolperiode, dan zit de kans om een prof te worden er sowieso niet meer in. Maar ook de kans om via sport belangrijke levenslessen te ervaren of samen onvergetelijke herinneringen te maken verdwijnt dan. Zonde! Want juist teamsport biedt deze geweldige kansen. En dit is precies waarom de focus op sportplezier zou moeten liggen in plaats van op winnen of individuele statistieken.
Coach Onno Jansen vertelt…
In onze tweedelige podcast serie met coach Onno Jansen vertelt hij in de eerste aflevering (rond 16 minuten) dan ook: “Vraag hoe je kind het had tijdens een training of wedstrijd. Hé, heb je een leuke dag gehad? Heb je lekker gespeeld? En stel niet meteen de vraag ‘heb je gewonnen?’ Maar hoe heb je gespeeld? Dat is een prachtige open vraag en dan komt de rest vanzelf wel…”.
Onno legt een aantal simpele en makkelijk toe te passen handvatten uit waar je direct vandaag mee kunt starten. Het volledig veranderen van een mindset is natuurlijk wat ingewikkelder. Maar hé, je moet ergens een keer beginnen.
Hoe was jouw dag eigenlijk?