Categorieën
Materiaal advies Voor coaches Voor ouders

De juiste knuppel per leeftijd

Wat is de perfecte honkbal- of softbalknuppel voor welke leeftijd? Volledig in lijn met KNBSB richtlijnen, helpt dit artikel coaches, ouders en jonge spelers bij het kiezen van de juiste knuppel voor optimale prestaties en veiligheid.


Een essentieel aspect van uitrusting: het kiezen van de juiste honkbal- of softbalknuppel voor spelers van verschillende leeftijden, in lijn met de KNBSB richtlijnen.

Waarom de juiste knuppel belangrijk is
Een goed gekozen knuppel kan het verschil maken in de spelontwikkeling. Een te zware of te lange knuppel kan leiden tot slechte slagtechnieken, terwijl een te lichte knuppel onvoldoende kracht biedt. Het doel is het vinden van de perfecte balans.

Advies per leeftijdsgroep

1. 6-9 jaar – FUNdamentals:
– Aanbevolen lengte: 22-26 inch.
– Aanbevolen gewicht tussen de 10 en 16 ounces (-10 tot -12).
– Materiaal: Kunststof voor maximale veiligheid.

2. 9-12 jaar – Learn to Train:
– Aanbevolen Lengte: 25-32 inch.
– Aanbevolen gewicht tussen de 13 en 22 ounces (-10 tot -12).
– Materiaal: Aluminium.

3. 12-16 jaar – Train to Train:
– Aanbevolen lengte: 30-32 inch.
– Aanbevolen gewicht: -10 tot -12 ounces.
– Materiaal: Aluminium of composiet.

4. 16-18 jaar – Learn to compete:
– Aanbevolen lengte: 31-34 inch.
– Aanbevolen gewicht: -9 tot -10 ounces.
– Materiaal: Aluminium of composiet.

5. 18 jaar en ouder – Train to compete:
– Aanbevolen lengte: 32-34 inch.
– Aanbevolen gewicht: -3 ounces.
– Materiaal: Aluminium, composiet of hout.

Tips voor de juiste keuze

 • Probeer verschillende maten: Laat jonge spelers verschillende knuppels proberen om te zien wat het beste bij hun (speelstijl) past. Ik (Reinier) stond wel te kijken hoe goed we in een specialistische winkel geholpen werden en hoe verschillende merken knuppels anders sloegen, en dat, terwijl ze dezelfde maatvoering hadden. Als je de kans hebt, bezoek een winkel!
 • Controleer de regelgeving: Zorg ervoor dat de knuppel voldoet aan de regels van de competitie of de toernooien waarin de speler speelt. Als je hier vragen over hebt, let us know.
 • Investeer in kwaliteit: Een goede knuppel kan meerdere seizoenen meegaan en de kwaliteit bepaald uiteindelijk ook hoe goed en ver je kunt slaan. Wil je succes, dan is een kwalitatieve knuppel essentieel.
 • Tweedehands. Kijk op marktplaats of in het huidige team of bij de club. Misschien ligt die perfecte knuppel die maar een paar keer gebruikt is bij iemand op zolder te verstoffen en op je te wachten.
 • Latest and greatest niet nodig. Het model van vorig jaar kost een fractie van het model van dit jaar en alleen het verflaagje verschilt. Waarom zou je dan perse voor het model van dit jaar gaan? Neem dit mee in je overweging.

  Check ook dit youtube channel voor inspiratie en tips.

  Afsluiting
  Op zoek naar meer tips en inzichten over honkbal coaching, technieken, en uitrusting? Wij zijn jouw rots in de branding voor alles wat te maken heeft met honk- en softbal coaching. Volg ons voor regelmatige updates.

  Heb je vragen of wil je specifiek advies? Aarzel niet om contact op te nemen met ons. Samen tillen we het spel van jouw jonge honk- en softbalspelers naar een hoger niveau!

Geef een reactie