Het is al lastig genoeg allemaal, dat coachen. Met deze voorbereidingstips wordt het leven van een coach nog iets makkelijker en bespaar je tijd. Als je alles op orde hebt, dan hoe je enkel maar te focussen op het wekelijkse trainingschema.
Als coach van een beeball, pupillen, aspiranten of juniorenteam wordt er van je verwacht dat je al het materiaal regelt voor elke training. Maar dat niet alleen! Ook spullen in geval van nood, of als er zaken zijn die spelers zelf zijn vergeten wordt er als eerst naar jou gekeken. Relaxed, als je zou kunnen zeggen: “geen probleem, I got you covered”. Hier een lijst aan zaken waar je aan zou kunnen denken om elke training tot een succes te maken:
- EHBO kistje. Een pleister hier, een tapeje daar. Een wespensteek of zelfs serieuzere zaken. Je bent verantwoordelijk, je wilt dit bij je hebben. Heeft de club waar je bij traint een ijspack in de vriezer liggen?
- Scoreboek en potlood met gum, pen kan ook.
- Extra water voor een speler die het is vergeten.
- Traingsschema voor de training, opgesplitst in tijdframes en welke drills je gaat uitvoeren.
- Wedstrijddag, tijd en vervoer, na een training kun je dat nog even meegeven aan iedereen.
Materiaal basics
Overleg met de club wat de mogelijkheden zijn. Niet iedere club heeft even veel financiële middelen. Je hebt echt geen 12 knuppels nodig.
- Handschoenen. Voor de spelers die een keer hun eigen handschoen zijn vergeten, of de nieuwe spelers die een keertje komen meetrainen. Protip: vergeet de linkshandige handschoen niet. Meestal zijn dit oude gebruikte handschoenen, echt reservehandschoenen.
- Knuppels, afhankelijk welk team je traint verschillende maten van groot naar klein.
- Ballen, je kan er niet genoeg van hebben. Bij Olympia Haarlem heeft de coach zelfs een hele winkelwagen vol met ballen. Deze gaat per training meerdere keren leeg en weer vol. Pas wel op met sjouwen. Wij gebruiken 1 of 2 ballentassen per training. Voor een wedstrijd gaat er 1 ballentas mee. De hardheid en het formaat bal wisselt per niveau, zoek dat op bij de KNBSB als je dat niet zeker weet.
- Catcherpak, let er even op dat bij kids er veel verschil kan zitten in postuur. Soms is een extra setje leggards wel handig. We zien in de praktijk dat er vanaf de pupillen overgaan wordt van de eigen handschoen naar een catchershandschoen.
- Materiaaltas, ligt misschien voor de hand, maar hier kun je kiezen wat voor je team werkt. 2 losse tassen, of een hele grote. Reinier: “We heb ook ooit een jaar met een groene klikobak in een busje rondgereden omdat dat praktischer was“.
Coach materiaal
Wat neem je zelf mee naar de training? Een fluitje misschien?
- Handschoen, neem je eigen handschoen mee.
- Knuppel, optioneel. We slaan soms met de kleinere knuppels, maar een fungo of eigen knuppel is wel aan te raden.
- Notitieblok en pen, of je telefoon. Voor als je iets wilt noteren.
- Foto of video mogelijkheden. Onze telefoon zit in onze achterzak voor het maken van foto’s tijdens een wedstrijd of een slomovideo tijdens een training. Geluid staat uit, het is puur voor dit doel. Ouders waarderen het als je achteraf wat leuke shots deelt in de groepsapp. Wil je iets op de socials zetten, let op dat je toestemming hebt.
- Qua kleding zou je op z’n minst een goed voorbeeld mogen geven en een lange honkbalbroek is wel aan te raden als je van je knie op het gravel wat ballen moet slaan of gooien.