Een onderdeel van het honk- en softbalspel is het proberen je tegenstander een stap voor te blijven. Een grote factor hierin is het gebruik van handgebaren. Tekens geven is de methode die in het honk- & softbal worden gebruikt om signalen van de coaches naar de spelers aan slag en in het veld te communiceren. Op hogere niveaus zie je ook catchers die tekens gebruiken om defensieve opdrachten op te zetten bij bepaalde spelen.
Het niveau van de tekens en de snelheid ervan zal variëren afhankelijk van de leeftijd van de spelers. Tekens voor een team van elf en twaalfjarigen zijn veel eenvoudiger dan wat je zou zien bij een professionele honkbalwedstrijd. Bij de Beeball hoef je sowieso niet met tekens aan te komen, dat is te vroeg. Wij adviseren om bij de pupillen te starten met het geven van eenvoudige tekens. Je wilt het niet zo eenvoudig maken dat het andere team je tekens kan ontdekken, maar je wilt niet dat ze zo ingewikkeld zijn dat je eigen spelers zich niet kunnen herinneren wat ze zijn.
- Tekens leren aan spelers
Er zijn een paar basistekens, daar kun je mee beginnen. Voor slagmensen heb je een teken nodig om te communiceren wanneer de slagman moet stoten en een worp moet laten gaan. Voor basislopers heb je een teken nodig om hen te vertellen wanneer ze moeten stelen. Als je een jong team coacht, zou ik eenvoudige tekens gebruiken. Een stootslagteken (bunt) kan bijvoorbeeld zijn dat je je buik aanraakt, omdat beide beginnen met B. Voor een steelteken (steal) raak je je snor aan, beginnend met S. Dit zijn maar voorbeelden, maar je snapt het idee.
- Geef tekens langzaam
Een ander ding om op te letten is de snelheid waarmee je de tekens geeft. Zorg ervoor dat je bewegingen berekend en duidelijk zijn. Ik stel voor om in het begin alleen met aanrakingen te gaan, veeg niet langs je arm of over je borst, omdat die bewegingen niet zo gemakkelijk te zien zijn. Als je niet erg zeker bent van je teken, oefen dan voor een spiegel totdat je voelt dat je klaar bent voor het veld.
- Openings- of sluitingstekens
Een andere optie om in uw tekens te implementeren, is een openings- of sluitingsteken. Een openingsteken is iets dat u kunt gebruiken om uw tegenstanders in verwarring te brengen als ze proberen uw tekens te stelen. Gewoonlijk zullen coaches een indicator volgen met het teken dat een spel aan is. Als uw steelteken bijvoorbeeld een aanraking van de elleboog is, zou het onmiddellijk de indicator volgen. Als je indicator een aanraking van je kin was, zou het teken een aanraking van de kin zijn en dan een aanraking van de elleboog om de honkloper te laten weten dat je wilde dat hij zou proberen een honk te stelen. Zonder de kin aan te raken, betekent een aanraking van de elleboog niets en voegt het gewoon een nieuwe rimpel toe aan je poging om je tegenstander een zet voor te blijven.
- Een gemiste kans
Het kan erg frustrerend zijn in een wedstrijd om te blijven proberen de aandacht van een slagman of honkloper te krijgen omdat ze je niet in de gaten houden. Als ze je niet aankijken, maakt het niet uit welk teken je ze geeft. Kansen worden verspild als een speler een teken mist. Deze kansen hadden een run kunnen zijn die het verschil kon maken tussen winnen en verliezen. Zorg dat ze altijd kijken naar hun coach.
- Train het met ze
Vergeet niet om deze tekens met je spelers te oefenen en wees erop voorbereid dat ze enkele tekens in games missen. Doe een één-op-één-oefening waarbij u zich op een paar meter afstand van de speler bevindt. Ga je gang en loop door je tekens en vraag hem dan welke play er was, als er al een was. Ik heb ontdekt dat dit de beste manier is om de spelers de tekens te laten begrijpen die worden gebruikt. Laat de spelers weten dat zelfs de professionals af en toe een teken missen, zodat zij dat ook zullen doen; herinner ze er gewoon aan om van hun fouten te leren en ze zullen verbeteren. Uiteindelijk zullen tekens net als fietsen zijn en zullen ze zich alleen nog maar meer vermaken op het veld.